Amposta abans del Pont, anys 10.

Amposta abans del Pont, anys 10.
Fot. A. Toldrà Viazo. Col•l. J.Ferran Bel.

diumenge, 17 de gener del 2021

MISCEL·LÀNIA AMPOSTINA XXVII

 Diario de Tortosa (Tortosa), núm. 355 (8-6-1883), p.1.



El 8 de juny de 1883 el Diario de Tortosa reproduïa un extens text del mestre d'Amposta Manuel Meseguer, que havia estat publicat anteriorment a un diari castellonec. L'escrit, amb el títol "Amposta", contestava un article que feia referència a la colonització d'Espanya, on l'autor, Arellano, escrivia sobre la fundació d'Amposta.   

Pel que fa al diari tortosí, va succeir el Noticiero Dertosense (1878-1882). Es va publicar entre 1882 i 1923, essent  l'òrgan del Partit Liberal-Dinàstic. Una bona part dels exemplars es poden consultar mitjançant els cercadors de premsa històrica digitalitzada Xac Premsa i Biblioteca Virtual de Prensa Històrica. 



LES INQUIETUDS D'UN MESTRE

Manuel Meseguer Gonell era conegut  per haver publicat diversos llibres adreçats al professorat, com la Guía del niño.Primer libro de lectura después del método en las escuelas. En l'escalafó de mestres d'aquella època va arribar a la 1a classe. Morí a Ulldecona el 1893, on havia estat destinat des de feia uns anys.

El text que publicà Diario de Tortosa discrepa sobre el que escriu Arellano referent a la fundació d'Amposta per part dels grecs, encara que diu que van ocupar-la i afegeix que el nom que li donaren fou Emporium, després Ampurias, pues no es probable, como algunos autores pretenden, que Ampurias fuese una poblacion extinguida de la provincia de Gerona,... Meseguer parla dels ibers, però també dels descendents de Jàfet, un fill de Noé, que considera molt probable que arribaren a les nostres terres, i de la llegenda de Santa Susanna. Però més enllà de les fantasies històriques que recull, l'article acaba fent referència al desenvolupament del Delta. Les plantacions d'arròs les considera un problema per a la salut pública i recomana el conreu del blat i la plantació d'arbres. Proposa plantar Eucaliptus  per sanejar els terrenys i acabar amb el paludisme. 














































































https://xacpremsa.cultura.gencat.cat/pandora/results.vm?a=356651&d=creation&d=1883&d=06&d=08&d=1883&d=06&d=08&t=%2Bcreation&s=0&view=premsa&lang=ca