Amposta abans del Pont, anys 10.

Amposta abans del Pont, anys 10.
Fot. A. Toldrà Viazo. Col•l. J.Ferran Bel.

dijous, 28 de maig del 2020

Miscel·lània Ampostina XXVI


La Humanitat (Barcelona), núm. 900 (30-9-1934), p. 9.




Lluís Companys va fundar el diari La Humanitat i el dirigí en els seus inicis. El primer número aparegué el 9 de novembre de 1931, en oposició al grup de L'Opinió. Fou suspès pels fets del 6 d'Octubre i substituït uns mesos per La Ciutat. Reaparegué fins el 24 de gener de 1939. Es va publicar a l'exili, com a portaveu d'ERC. Entre els seus col·laboradors destaquen: Antoni Rovira i Virgili, Pere Coromines, Ventura Gassol, Carles Pi i Sunyer, Artur Bladé i Desumvila, etc. Va reaparèixer el 1979, fins el 1986.  El diari es pot consultar a través del portal d'accés obert ARCA (Arxiu de Revistes Catalanes Antigues).

A la pàgina 7 comença el reportatge "Terres del Baix-Ebre. Tortosa", en el qual hi ha articles que parlen de Tortosa, Mas de Barberans, Amposta... També és pot llegir una entrevista al diputat Miquel S. Cunillera, president de la comarcal d'ERC al Baix Ebre.

L'article referent a Amposta el signa Manuel Cano i es pot llegir a la pàgina 7. El text fa referència sobretot a la importància del conreu de l'arròs i als problemes amb la taxa oficial del preu de venda, que segons els pagesos del Delta els valencians no complien. Amposta és un dels centres agrícoles més importants de Catalunya, i el periodista ens descriu una bonica imatge:

Durant les hores de treball al camp, Amposta dóna la impressió d'una població de dos o tres mil habitants; és al capvespre, quan comença l'arribada d'homes i dones procedents del camp, que us adoneu que sou en un dels centres agrícoles més importants de Catalunya. Els carrers van plens de gom a gom, s'omple el centre obrer i a la cruïlla dels carrers més principals es situen nombrosos grups d'ampostins per a parlar del curs que segueix la collita i del preu a què compten poder-la vendre.

L'article ens proporciona unes dades força interessants sobre la producció arrossera al delta de l'Ebre.

A la comarca de l'Ebre es cultiven uns 60.000 jornals del país, cada jornal equival a 2.190 metres quadrats, i produeixen, aproximadament, 720.000 sacs de cent quilos d'arròs amb clofolla, que després de passar pel molí es transformen en 450.000 sacs d'arròs blanc.

Finalment, Cano escriu sobre la sanitat. Recorda la instal·lació del dispensari antipalúdic a Amposta que va promoure la Mancomunitat i la lluita contra el tifus que emprengué el primer ajuntament d'esquerres d'Amposta, tancant pous i millorant la higiene de la població. De la tuberculosis i la vacuna "calmette" també se'n parla en el text, que acaba lloant l'obra sanitari d'Esquerra a la Comarca de l'Ebre.

J.Ferran Bel Querol






https://arca.bnc.cat/arcabib_pro/ca/catalogo_imagenes/grupo.do?path=1069473