Amposta abans del Pont, anys 10.

Amposta abans del Pont, anys 10.
Fot. A. Toldrà Viazo. Col•l. J.Ferran Bel.

divendres, 14 de febrer del 2020

EL COMBATE


El setmanari El Combate, d’efímera existència, es va publicar el 1916. Va sorgir en temps de l’alcalde monàrquic Juan Palau Miralles, en uns anys de manifest enfrontament entre els republicans, encapçalats per Alfred Escrivà, i els palauistes. Les pàgines de la premsa d’aquella època reflecteixen una enorme rivalitat política entre diversos col·lectius de la població ampostina. El Combate n’és un exemple. La finalitat de la publicació era criticar, sovint amb menyspreu, el marcel·linisme, sobretot a qui seria alcalde en temps de la Segona República, el propietari benestant Alfred Escrivà, i a Marcel·lí Domingo i el republicanisme que liderava.

El Combate es definia com a “Semanario defensor del obrero” i el seu director-propietari era Ramón Vaquer Ciurana. La redacció i administració del periòdic estava domiciliada al carrer Major, número 32. El preu de subscripció era d’una pesseta per trimestre i constava de quatre pàgines de 28 x 38 cm. La Biblioteca Nacional de Catalunya conserva des del número 6 (22-06-1916) fins al número 13 (10-08-1916). En aquells exemplars no hi ha publicitat i la impressió es va fer a l’anomenada “Imprenta de El Combate”. El setmanari no apareix citat a la  coneguda Història de la premsa catalana  de J.Torrent i R.Tasis editada el 1966, que recull la producció periodística en català o bilingüe.  

Ramón Vaquer Ciurana, 26 anys, solter, havia nascut a Coves de Vinromà (Castelló). Quan residia a Amposta s’establí com a “marmolista y lapidario” i tingué un taller al carrer Major. Sembla que es vincularia al PSUC i en temps de la Guerra Civil va ocupar diversos càrrecs, com el de fiscal del Tribunal Popular de Tarragona. A Amposta havia dirigit també el periòdic republicà El Faro, però arribaria a mostrar una profunda animadversió contra Alfred Escrivà i els seus seguidors, sobretot quan el jutge va decretar el seu processament per injúries arran d’una denúncia de l’alcalde Palau per un article aparegut a la publicació republicana. Vaquer defensava la seua innocència i feia responsable (i autor) de l’escrit el mateix Escrivà. La relació amb Palau va acabar sent molt bona. Els republicans deien que l’alcalde era l’inspirador de El Combate, qui veritablement el dirigia, però Vaquer negava qualsevol participació de Palau, encara que reconeixia el respecte i l’afecte que li professava, a la vegada que l’admirava i l’elogiava per la seua gestió.    

La campanya que contra el marcel·linisme dugué a terme El Combate va ser beneïda pels grups opositors. Els tradicionalistes de La Tradición escrigueren: “Felicitamos y damos un abrazo al nuevo colega de Amposta El Combate por su loable tarea de desenmascarar «pillets y granujes» en bien del pueblo obrero”. Contràriament, per a la premsa republicana el nou setmanari, on es llegien insults i mentides, mostrava la maldat de Palau.


Només una secció, amb el títol “Latigazos”, es repeteix a les pàgines dels exemplars consultats, que servia per malparlar dels dirigents i els periòdics marcel·linistes.  El Faro (Amposta), El Pueblo (Tortosa) i La Voz de Ulldecona, que tenia com a redactor-cap José Nofre, a qui Ramón Vaquer anomenava “nofrito”, sofriren la ira de El Combate. El setmanari palauista era un conglomerat d’articles, la majoria anònims o firmats amb pseudònims, que criticaven amb duresa les actuacions dels republicans i les notícies o opinions que difonien a les seues publicacions. També hi havia alguns textos que lloaven l’administració de l’alcalde o tractaven temes diversos, com el moviment obrer. Pel que fa a l’obrerisme, el periòdic enaltia les actuacions a favor dels treballadors per part de Palau i qüestionava l’actitud de l’oposició envers les classes humils.    

JOSEP FERRAN BEL QUEROL      
Copyright