Amposta abans del Pont, anys 10.

Amposta abans del Pont, anys 10.
Fot. A. Toldrà Viazo. Col•l. J.Ferran Bel.

dimarts, 19 de novembre del 2019

Miscel·lània Ampostina XXV

El Diluvio (Barcelona), núm. 278 (21-10-1035), p. 16.




El Diluvio va aparèixer a Barcelona el 1879. Era un periòdic d'orientació republicana i anticlerical, adreçat a les classes populars, que tingué molt de renom i on publicaren escriptors i periodistes coneguts. Va deixar d'editar-se el 25 de gener de 1939, quan les tropes franquistes eren prop de Barcelona. El diari es pot consultar a través del portal d'accés obert ARCA (Arxiu de Revistes Catalanes Antigues).

El dia 21 d'octubre de 1935 apareixen uns reportatges d'Amposta, Sant Carles de la Ràpita i Vinaròs. La informació d'Amposta es pot llegir a la pàgina 16. Es parla de la situació, la importància econòmica de l'arròs i d'altres temes, com edificis importants, la Castellania o l'himne de la ciutat, que apareix publicat, encara que la qüestió més rellevant és la política local. El diari ataca contundentment a l'alcalde Palau i recorda la lluita d'una ciutat contra el caciquisme: "es una ciudad que vive aún en lucha encarnizada con el canciquismo más cerril. La indomable voluntat de los ampostinos ha logrado, empero, afianzar victoriosamente una organización republicana frente del cacique, al que gana batalla tras batalla y, a no dudar, derrotará definitivamente en cuanto la voluntat popular pueda manifestarse". 


És l'època del segon mandat de Juan Palau (1934-1936), d'uns mesos de durs enfrontaments entre els republicans i els palauistes. Són dies convulsos, de protestes i detencions, de revolució i caciquisme. I a Amposta, la convivència va ser especialment complicada, en el context del bienni conservador i els Fets d'octubre, essent alcalde Juan Palau Miralles.

Per saber-ne més:

Bel Querol, Josep Ferran. «Juan Palau, l’alcalde d’Amposta (breus apunts d’una intensa vida política)». Recerca, [en línea], 1, n.º 15, pp. 87-126,


https://www.raco.cat/index.php/Recerca/article/view/277236